Skip to main content
Shared Ambition is onderdeel van

De Canadese Marion Balla inspireerde op 11 februari (2019) de 50 aanwezigen met dit complexe thema. Want wat is sociale gelijkwaardigheid en waarom is het zo belangrijk?
Bij sociale gelijkwaardigheid gaat het om het ervaren van waardering, verbinding en respect. Dat kan pas gerealiseerd worden als de medewerker zich thuis voelt in de organisatie, op de werkplek. Daarbij gaat het om of je mag zijn wie je bent en als zodanig gewaardeerd wordt. En zo eenvoudig als dit gezegd is, zo hardnekkig is de praktijk.

Samen met de Nederlands Werkgemeenschap voor Individual Psychologie (NWIP) organiseerde Shared Ambition een workshop met Marion Balla als gastspreker. Balla, afkomstig uit Ottawa en eigenaar van de Adlerian Counselling en Consulting Group, belichtte dit thema vanuit zowel het perspectief van de organisatie, de managers, als ook de medewerkers. Het perspectief van de verschillen in ‘private logic´ (privé logica: zo is ´t leven volgens mij – dat is mijn waarheid). Private Logic kan binnen een organisatie een bron van onbegrip en misverstanden zijn. Juist dan is het moeilijk om de ander te blijven waarderen en respecteren. Op zo’n moment is het aangaan van sociale gelijkwaardigheid en verbinding – hoe kunnen we tot begrip komen? – het startpunt voor betere verhoudingen, verdieping van het respect én het creëren van oplossingen. Oplossingen die in de ‘Private Logic’ liggen opgesloten en die met behulp van iemands creatieve kracht kunnen worden omgebogen.

Voor het aangaan van verbinding en sociale gelijkwaardigheid is dus moed nodig. Het vraagt ook om een voortdurende oefening om de teleurstelling van jou in de ander én de ander in jou, te begrijpen.
Deze dynamiek geldt ook voor verhoudingen tussen generaties: beelden en verwachtingen die zij van elkaar hebben. Een dynamiek die we ook terug zien in de burnout-cijfers: juist de ‘jongere’ en de ‘oudere’ werknemer hebben het moeilijk. Ervaren zij sociale gelijkwaardigheid op de werkvloer? De creatieve kracht van elke generatie kan, door het ervaren van sociale gelijkwaardigheid, juist waarde toevoegen aan het geheel.

Rein Zuidema, Shared Ambition

Met ‘Shared Academy‘ organiseren we regelmatig inspirerende evenementen om nieuwe inzichten te verkrijgen of bestaande te verdiepen.